Fil publicat al "Racó Català" què és una nació?

09 de maig 2008

fil en qüestió


"al fil sobre el nacionalisme asturià, sense arribar a l'insult se'm descalifica, com també al fils sobre el referèndum de la regio sudamericana de santa cruz.

per començar amb l'asturià, els lingüístis afirmen que hi ha aquesta llengua, per tant reconec l'existencia d'ella, però en canvi no veig a astúries com nació, ja que en l'història recent només ha funcionat com una part de la gran castella o espanya. Suposo que l'alonsisime ha fet pujar un asturianisme, però entés com ho és el valencianisme blaverista.

Per mi un nació, a part de tenir un història més o menys pròxima, una llengua, etc, és la voluntat d'aquell poble en establir els seus propis marcs d'actuació i establir les seves relacions amb altres pobles del voltant.

per mi nació significa història-llengua-voluntat del poble per ser-ho.

a Catalunya tenim les 2 primeres i un gran fort sentimetn pel 3r. a a

Astúries, la primera ens hauriem de remuntar molt en el passat, la 2a està molt diluïda, i la 3a ja es veu com és de residual el nacionalisme.

Regió de Santa Cruz. de l'estat de bolivià. La història suposant que l'història de bolivia és fonamenta en el procés de descolonització espanyol, des de la meua opinió podem posar el contador on vulguem. la 2a llengua, tenen el castellà com a llengua comú, no? i 3a. és molt fort, i aquella societat per mantenir el seus estatus volen renunciar a pertànyer a un estat que no els ofereix les garanties que ells volen. no seria una nació tradicional però si que tenen el dret a constituir el seu propi estat."









2 comentaris:

Anònim ha dit...

És curiós com los d'ERC vos apalanqueu al poder i poc a poc aneu canviant de discurs...

Anònim ha dit...

argumenta!